„Zilele Culturii Româneşti în Emiratele Arabe Unite”

„Zilele Culturii Româneşti în Emiratele Arabe Unite”

                       E A U 204

          Răspunzând invitaţiei Ambasadei României la Abu Dhabi şi a Ministerului Culturii, Tineretului şi Dezvoltării Comunitare din Emiratele Arabe Unite, Ansamblul Folcloric „Busuiocul” a participat la două importante manifestări organizate în perioada 30 noiembrie – 5 decembrie a.c.

            Prima manifestare s-a datorat iniţiativei Ambasadei noastre de a organiza „Zilele Culturii Româneşti în Emiratele Arabe Unite”, proiect consacrat, în mod explicit, sărbătoririi Zilei Naţionale a României.

            A doua manifestare – având ca promotor Ministerul Culturii din E.A.U. – a fost Festivalul Internaţional de Folclor la care, alături de Ansamblul „Busuiocul”, au participat formaţii din: Bahrain, Croaţia, Mauritania, Norvegia, Oman, Sudan, Turcia, Ungaria şi ţara gazdă. Acest prestigios festival s-a desfăşurat sub semnul împlinirii a      37 de ani de la momentul istoric – 2 decembrie 1971 – când federaţia emirateză şi-a proclamat Independenţa.

            Ansamblul „Busuiocul” şi-a început seria de reprezentaţii, la Abu Dhabi, susţinând un spectacol muzical-coregrafic de cca. 80 de minute în cadrul recepţiei organizate de Ambasadă pentru marcarea Zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României. Scenariul sărbătorii a fost inspirat conceput şi desfăşurat (de la primirea oaspeţilor până la felicitările din final) de către domnul ambasador Nicolae Goia şi de domnul ministru-consilier Gheorghe Epure, distinse personalităţi ale diplomaţiei româneşti.

            Festivităţile s-au derulat pe esplanada, mărginită de palmieri a celebrului hotel-restaurant Intercontinental, un loc de o frumuseţe aparte. Momentul de deschidere a fost rezervat prezentării imnurilor naţionale ale ţării gazdă şi României. Şi cât de măreţ şi de răscolitor s-a revărsat imnul ţării noastre către cei peste 450 de români din diasporă, aflaţi la acest eveniment, imnul fiind interpretat, live, de componenţii Ansamblului „Busuiocul”! Subliniem că la recepţie au fost prezenţi, de asemenea, membri ai Guvernului şi Parlamentului E.A.U., oameni de afaceri, personalităţi culturale şi din diverse domenii artistice, ziarişti etc. Aceştia s-au arătat încântaţi de frumuseţea cântecelor, jocurilor şi a costumelor noastre populare, răsplătind evoluţia artiştilor băcăuani cu aplauze frenetice. S-a dovedit şi cu acest prilej că pentru a ne face mai bine cunoscuţi în lume este nevoie de o tot mai susţinută promovare a folclorului, a creaţiei populare tradiţionale.

            Spectacolele susţinute în zilele următoare au fost cuprinse în agenda Festivalului Internaţional de Folclor, organizatorii programând Ansamblul „Busuiocul” în emiratele Umm al-Qaiwain, Abu Dhabi şi Dubai.

            Astfel, marţi, 2 decembrie, ne-am deplasat în oraşul Umm al-Qaiwain, capitala emiratului cu acelaşi nume, unde am prezentat un spectacol de peste o oră, pe terasa unui impozant centru cultural. Reprezentaţia noastră s-a bucurat de interesul unui public numeros, întregul program fiind oferit drept omagiu Zilei Naţionale a Emiratelor Arabe Unite. După cum se ştie, la 2 decembrie 1971, federaţia emiratelor de la intrarea în Golful Persic, aflate sub protectorat britanic, şi-au dobândit Independenţa.

            Locuitorii emiratelor îşi petrec Ziua Naţională cu multă însufleţire. Către seară bulevardele oraşele sunt străbătute de nesfârşite coloane de maşini împodobite cu drapelul ţării, parcurile sunt pline de lume, care dansează şi cântă, se aruncă peste tot cu flori şi confeti. La întoarcere în oraşul Sharjah, până la Hotelul Holiday International, unde suntem găzduiţi, intrăm şi noi în atmosfera tumultoasă a străzii, aşa că ultimii 3-4 km îi parcurgem cu autocarul în peste 2 ore. Momentul culminant al sărbătorii este şi aici spectacolul multicolor al focurilor de artificii.

            Miercuri, 3 decembrie, parcurgem din nou cei 200 km până la Abu Dhabi. De data acesta spectacolul nostru se va derula într-o zonă centrală a Capitalei (unde semeţesc hotelurile Millenium, Sheraton şi Hilton), mai precis în „Parcul Doamnelor”. Timp de trei ore, rezervat între 17,00-20,00, îl împărţim cu ansamblurile din Ungaria şi Mauritania. Suntem bucuroşi că programul prezentat este bine primit de public şi că printre spectatori se află domnul ambasador Nicolae Goia şi domnul ministru-consilier Gheorghe Epure. După spectacol, ca o onorantă recompensă, însoţiţi de domnul Gheorghe Epure, vizităm Emirates Palace Hotel (Palatul Emiratelor), renumit monument de arhitectură unde vom susţine câteva momente folclorice.

            Joi, 4 decembrie, a fost ziua rezervată pentru Dubai. Deşi a plouat în câteva reprize (pe aici plouă destul de rar), seara ne-am putut desfăşura spectacolul în cele mai bune condiţii, pe o scenă montată în parcul supranumit „Oraşul Copiilor”. Împreună cu noi şi-au prezentat programele un grup folcloric emiratez şi un ansamblu din Turcia. Apoi, doar pentru a face câteva fotografii, ne-am deplasat la celebra construcţie Burj al-Arab, simbolul oraşului Dubai. La 321 metri înălţime este cea mai impunătoare clădire din lume folosită exclusiv ca hotel. Cum pentru a o vizita ne-ar fi costat 70 de dolari de persoană, ne-am mulţumit să o fotografiem de la o poartă de intrare, bine păzită.

            Încheiem acest comunicat de presa cu certitudinea că Ansamblul Folcloric „Busuiocul” şi-a adăugat în cartea sa de vizită un nou succes, iar folclorul românesc şi-a aflat, într-un spaţiu cultural mai puţin cunoscut, un public deosebit de receptiv şi entuziast.

            Pentru a analiza cât mai obiectiv prestaţia Ansamblului nostru la manifestările cultural-artistice desfăşurate în Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie –  5 decembrie 2008, anexăm scrisorile de apreciere ale organizatorilor: Ambasada României la Abu Dhabi şi Ministerul Culturii, Tineretului şi Dezvoltării Comunitare al E.A.U.

No comments yet

Comments are closed