Ansamblul Folcloric „Busuiocul”

str. Trotuş 6A, Bacău – 600266, România

e-mail: ansbusuiocul@yahoo.com

Nr. 481 din 03.08.2009                           Tel./Fax: 0234 52.33.57

 

 

 

 

Informare

privind participarea Ansamblului Folcloric „Busuiocul” la manifestarea internaţională

Jocurile santos – festivalul păcii de la Saintes – Franţa   

                                            

 

La recomandarea secţiei CIOFF din România (preşedinte dl. Marin Barbu) şi cu avizul Consiliului Judeţean Bacău, Ansamblul Folcloric „Busuiocul” a participat, în perioada 8-20 iulie 2009, la Jocurile santos – festivalul păcii, manifestare de amploare internaţională, iniţiată în oraşul francez Saintes.

Ajuns la a 37-a ediţie, acest festival şi-a dobândit o notorietate de invidiat nu doar în Europa, ci şi pe alte continente, semnificativ fiind însuşi faptul că, în acest an, au fost prezente (le amintim în ordine alfabetică) ansambluri din: Argentina, Bachkortostan, China, Coasta de Fildeş, Columbia, Coreea de Sud, Franţa, Honduras, Panama, România, Taiwan şi Turcia. Evident, ne-am aflat într-o companie onorantă, căci majoritatea respectivelor ansambluri, în ţările lor, sunt colective artistice de rang naţional.

Saintes, oraşul festivalului, se află în sud-vestul Franţei, în departamentul Charante- Maritime al regiunii Poitou-Charantes. Este o localitate străveche, de peste 2.000 de ani, cu o bogată istorie, mai ales legată de perioada când aici s-a înstăpânit Imperiul Roman. Despre acele vremuri au rămas mărturii Arcul de Triumf (zis şi Arcul lui Germanicus), Amfiteatrul gallo-roman (cu o capacitate de 1.500 locuri), Criptele de la Biserica Saint-Eutrope, ori vestigiile Thermelor romane, toate cuprinse de către Unesco în patrimoniul mondial. Acestora li se adaugă Mânăstirea Doamnelor (fondată în 1047 de Geoffroy Martel, conte de Anjou), Catedrala Saint-Pierre (sec. XI) dar şi nepreţuitele valori aflate în proprietate Muzeului local de arheologie.

Etalând o atare zestre spirituală şi, în prezent, întreţinând o efervescentă viaţă cultural-artistică, este lesne de explicat cum oraşul Saintes, cu doar 27.000 de locuitori, iniţiază şi desfăşoară de 37 de ani unul dintre cele mai importante festivaluri de folclor din Franţa.

După un drum de 4 zile pe ruta Budapesta – Innsbruck – Dijon – Bordeaux, în după amiaza zilei de 7 iulie am sosit la Saintes.

Ceremonia de deschidere a Festivalului a fost stabilită pentru ziua de 9 iulie, dar organizatorii i-au asigurat acestui moment (solemn şi emoţional) un „preambul”, astfel că miercuri, 8 iulie, toate ansamblurile participante au susţinut 2 spectacole (de câte 30 şi 45 de minute) pe o scenă instalată în parcul Castelului Guynot din localitatea Tesson. Evoluând în faţa aceluiaşi public, „Busuiocul” a prezentat două spectacole complet diferite, primul exclusiv muzical, iar cel de al doilea preponderent coregrafic. Fără îndoială, am ştiut să folosim acest prilej pentru a demonstra bogăţia şi diversitatea cântecului şi jocului popular românesc, frumuseţea şi varietatea stilistică a costumelor, folosirea cu virtuozitate a unor instrumente populare vechi (fluier, caval, cobză, ţambal, nai etc.). Iar sutele de spectatori au răsplătit prestaţia noastră cu aplauze şi ovaţii.

Joi, 9 iulie, am fost prezenţi la 3 genuri de activităţi: 1. realizarea a 4 spectacole, de câte 25 de minute fiecare, în tot atâtea locuri distincte din oraş; 2. participarea la Ceremonia de deschidere a Festivalului; 3. participarea la parada cântecului, jocului şi portului popular.

Pentru spectacolele „Busuiocului” ne-au fost recomandate: strada Alsace Lorreine, bulevardul central, intersecţia Pasteur şi piaţa Bassompierre din zona istorică a oraşului, repere intens frecventate atât de localnici, cât şi de turişti.

Ceremonia de deschidere a Festivalului a avut loc, începând de la orele 23.30, pe esplanada Palatului de Justiţie din Saintes, o clădire monumentală, inaugurată în anul 1863. În faţa unui public numeros, această solemnitate a cuprins mai multe acte protocolare: prezentarea fiecărui ansamblu şi a ţării sale, intonarea imnului şi ridicarea drapelului naţional, susţinerea unui moment artistic semnificativ. Apoi, reprezentanţii celor 12 formaţii participante au urcat scările Palatului şi au aprins (ca la olimpiadele sportive) flacăra Festivalului Păcii. Era deja ora 1.00, când, cu torţe şi alte surse luminoase, ansamblurile au pornit la paradă, într-o coloană de foc, pe bulevardul central şi, mai departe, pe podul arcuit peste fluviul Charante, până la Arcul de Triumf.

A venit şi rândul ca „Busuiocul” să evolueze singur într-un spectacol integral. Pe o scenă amplasată în parcul localităţii Saint-Georges-des-Coteaux, vineri, 10 iulie, orchestra, soliştii vocali şi instrumentişti, formaţia coregrafică şi grupul „Flori de câmp” au realizat (timp de peste 2 ore) o adevărată trecere în revistă prin cele mai reprezentative zone etnofolclorice româneşti. Spectacolul a entuziasmat asistenţa, în Cartea de impresii a Ansamblului s-au adunat elogioase aprecieri, iar ziarul „Sud Ouest” ne-a adresat cuvinte de preţuire într-un articol despre spectacolul nostru, intitulat „Folclorul românesc a fost o delectare”.

După activitatea intensă din zilele anterioare, sâmbătă, 11 iulie, ni s-a rezervat timp pentru a vizita oraşul şi a face eventuale cumpărături.

Duminică, 12 iulie, ne-am deplasat la Grosbreuil, o localitate aflată la trei ore de drum faţă de Saintes. Aici era marea animaţie, peste 2.000 de persoane participau la o amplă manifestare folclorică (oarecum surprinzătoare pentru noi), sub genericul „Fête de la Vache” („Sărbătoarea Vacii”), ajunsă la a 25-a ediţie  şi organizată de Şcoala Saint Louis cu sprijinul organizatorilor Festivalului de la Saintes. Întregul program a avut loc în parcul castelului Bénatonnière şi a cuprins felurite activităţi: expoziţii, workshop-uri (legate de viaţa agricultorilor şi crescătorilor de animale), prezentări de standuri cu tot felul de produse, concursuri, plimbări în caleşti de epocă, demonstraţii de tir cu arcul, dar şi spectacole de folclor. Aici am prezentat două spectacole, fiecare de câte o oră, pe o scenă în aer liber unde a evoluat şi Grupul folcloric „Les Grelets de Santun”, formaţie remarcabilă ca interpretare şi repertoriu, cu care ne-am împrietenit, am făcut schimb de adrese şi de cadouri.

În departamentul Charante-Maritime, din care face parte şi oraşul Saintes, sezonul estival este animat de un număr impresionant de manifestări culturale şi festivaluri, multe dintre acestea fiind consacrate cunoaşterii şi valorificării patrimoniului cultural de toate genurile. Un atare proiect este Festivalul – sugestiv intitulat – „SITURILE ÎN SCENĂ” („Sites en Scène”), care propune, în perioada iunie-septembrie, un bogat program de expoziţii, spectacole (de teatru, muzică, dans), de sunet şi lumini, de balet nautic, de pirotehnie şi artele străzii etc. Majoritatea acestora au loc în spaţii neconvenţionale, la diverse obiective istorice, la castele, biserici şi catedrale.

Evident, şi spectacolul folcloric a fost inclus în programul Festivalului „SITURILE ÎN SCENĂ”, astfel că „Busuiocul” alături de ansamblurile din Argentina, China, Coasta de Fildeş, Columbia şi Coreea de Sud au susţinut o amplă reprezentaţie, luni, 13 iulie, în localitatea Saint-Porchaire.

Marţi, 14 iulie – Ziua Naţională a Franţei – ne-am alăturat programului de manifestări realizate la Saintes pentru celebrarea marii sărbători naţionale. Alături de celelalte ansambluri, am prezentat 4 scurte spectacole în parcul complexului Haras Naţional, celebru centru de echitaţie. Ne-am deplasat apoi la Brioux sur Boutonne, localitate în care am susţinut un spectacol la căminul de bătrâni.

În următoarele 3 zile (15, 16 şi 17 iulie) ansamblul nostru a fost programat şi a susţinut spectacole în sala polivalentă mendes-france din Saintes, un spaţiu cultural funcţional conceput, dotat cu aparatură modernă de sonorizare şi iluminat şi cu un personal tehnic pe măsură. Sala, de circa 1.500 de locuri, a fost mereu ocupată cu un public deosebit de receptiv la spectacolele de folclor, aşa că am avut toate condiţiile ca reprezentaţiile „Busuiocului” să fie de succes. Tot în aceste zile am realizat spectacole, în spaţii neconvenţionale, oarecum improprii, din faţa Hotelului Central şi Piaţa Ambroise Daubonneau.

O deplasare pe un traseu de neuitat, a fost cea din 19 iulie, în insula D’Oleron de la Oceanul Atlantic. Aproape întreaga zi am petrecut-o în localitatea Saint-Georges-D’Oleron, unde am dejunat, am vizitat un târg de antichităţi şi am prezentat un spectacol la Maison de Retraite – un modern şi spaţios cămin de bătrâni.

În ultima zi a festivalului, luni, 20 iulie, toate ansamblurile participante au contribuit la realizarea unui mare spectacol dedicat cunoaşterii, prieteniei şi păcii. Manifestarea a fost moderată de domnul Michel Forgeau, directorul Jocurilor Santos – Festivalul Păcii, care a rostit cuvinte elogioase şi de adâncă mulţumire la adresa Ansamblului „Busuiocul”. O aleasă consideraţie faţă de prestaţia noastră a manifestat-o şi cu prilejul în care ne-a înmânat Trofeul Festivalului – lucrare ceramică expresivă şi delicată, concepută de plasticiana Lydia Morinet.

Conştienţi că şi la acest mare Festival, Ansamblul Folcloric „Busuiocul” a înscris o prezenţă remarcabilă, marţi, 21 iulie, în zori, am pornit bucuroşi spre casă, prin Paris – Strasbourg – Viena – Budapesta, sosind la Bacău sâmbătă, 25 iulie, după amiază.

Adresăm întreaga noastră gratitudine Consiliului Judeţean Bacău, care ne-a susţinut financiar să putem realiza acest proiect cultural în condiţii civilizate, deci normale.

 

Cu aleasă consideraţie,

Director,

Petre Vlase

No comments yet

Comments are closed